Dobrodošli na internet stranice
Oldtimer kluba Zagreb

Predstavljamo vozilo mjeseca

FIAT 1100 Nuova  Bauletto
Ivan Pekera
FIAT 1100 Nuova Bauletto (1953.)

Novosti

09.04.2018, 14:25

30. godišnjica osnutka Oldtimer kluba Zagreb

Povodom 30. godišnjice osnutka Oldtimer kluba Zagreb u paviljonu 11a na Zagrebačkom Velesajmu na Zagreb auto show-u od 10. do 15. 04. 2018. je održana izložba nekih naših starodobnih vozila, a istodobno je u paviljonu 11c Buba klub Zagreb obilježio svoju dvadesetu godinu postojanja.

U okviru Zagreb Auto Showa je u subotu 14. travnja u organizaciji HAVAP-a organizirano okupljanje starodobnih vozila na Trgu bana Josipa Jelačića, te od 12 sati organizirana vožnja do Zagrebačkog velesajma. 


Povijesni dan oldtajmerstva u Hrvatskoj dogodio se u srijedu 13. travnja 1988. godine kada je tridesetak oldtajmerskih entuzijasta u Tehničkom muzeju u Zagrebu osnovalo prvi oldtajmerskih klub u Hrvatskoj. Tom osnutku prethodila je proslava kojom je obilježena stogodišnjica pojave automobila. 1986. godine je za tu prigodu Tehnički muzej u Zagrebu priredio izložbu starodobnih motornih vozila, a nakon toga 8. lipnja 1986. godine i ocjensku vožnju starodobnih automobila i motorkotača do Samobora i natrag. Bio je to mali korak za odltajmerstvo u Europi, ali velik za Hrvatsku.

U svom trideset godišnjem radu Klub je djelovao na planu okupljanja entuzijasta, izdavačke djelatnosti, organiziranja oldtajmerskih manifestacija te organiziranja izleta u zemlji i inozemstvu. Kroz to vrijeme uspješno je organizirano 32 relija, a već dvadesetipet godina Klub izdaje svoj časopis pod imenom Oldtajmerski vjesnik.

U općim mjerilima trideset godina možda i nije veliko vremensko razdoblje, ali je za entuzijaste koji su pokrenuli kotač povijesti oldtajmerstva na ovim našim prostorima to izuzetno značajno.

Nazad