Dobrodošli na internet stranice
Oldtimer kluba Zagreb

Predstavljamo vozilo mjeseca

FIAT 1100 Nuova  Bauletto
Ivan Pekera
FIAT 1100 Nuova Bauletto (1953.)

Novosti

24.05.2019, 20:14

34. zagrebački oldtimer rally

34. oldtimerski rally: Zagreb-Lužnica-Brežice-Marija Gorica

 

            Danas možemo slobodno reći, već davne 1986. godine, na dane 8. i 9.  lipnja je održana prva ocjenska vožnja na trasi od Zagreba do Samobora i nazad. Ove je godine nastavljena ta duga tradicija pa je opet na iste dane po prekrasnom vremenu održan naš tradicionalni Zagrebački oldtimer rally. Prema programu su prvog dana susreta naši limeni ljubimci već od ranog jutra bili izloženi na Europskom trgu i to sve do 13 sati. Mjesto ove naše pokretne izložbe je bilo odlično odabrano, posebno za mnoštvo stranih turista koji su već od ranog jutra iz parkiranih autobusa u Palmotićevoj ulici prolazili pored naših vozila. Izložena vozila su polučila veliki uspjeh što je bilo očito već po izrazima lica i komentarima promatrača, a to se moglo zaključiti i po brojnim fotografijama turista uz naša vozila.

            Bez ikakvog uveličavanja zaista je i bilo što za vidjeti. Opet smo pokazali što Oldtimer klub Zagreb ima i što i kako naš Klub može organizirati ovakvo događanje. Žalimo što su osim naših najvjernijih prijatelja iz Zaboka, Krapinskih toplica, Nove Gradiške, Lošinja i Samobora izostali gosti iz drugih klubova starodobnih vozila no posebno smo ponosni na naše članove koji su pokazali svo bogatstvo i raskoš voznog parka našeg Kluba. Od ukupnog broja vozila daleko najveći broj je bio iz Oldtimer kluba Zagreb, a osim izloženih vozila u ugodnom hladu na Europskom trgu sudionici susreta su svoja vozila parkirali i u Kurelčevoj ulici praćeni zadovoljnim posje-titeljima, koji su s veseljem razgledavali našu izložbu i fotografirali se uz oldtimere.
              Kao što je unaprijed bilo dogovoreno našu je izložbu točno u 11 sati posjetio gradonačelnik gosp. Milan Bandić, a uz njega smo uspjeli zaokupiti pažnju medija i mnoštva novinara s radija i raznih  televizijskih programa tako da su izvijestili i o našem događanju na čemu im se zahvaljujemo. Gospodin gradonačelnik je uz vodstvo predsjednika Oldtimer kluba Zagreb s velikim interesom obišao sva izložena vozila.

             Kao i prošle godine izuzetno atraktivni su bili članovi „Kravat-pukovnije“ koji su u koloni s tri konjanika na prekrasnim konjima uz pratnju bubnjeva prodefilirali Europskim trgom i Kurelčevom ulicom. Učinak njihove pojave je bio impresivan pa se ne treba čuditi što su dobili spontani pljesak prisutnih gledatelja. Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo članovima „Kravat-pukovnije“ na tom njihovom pojavljivanju. 

             Nakon Europskog trga je od 13 sati uslijedila promotivna vožnja po ulicama grada Zagreba.               Subotnji službeni dio 34. zagrebačkog rallya je završio ručkom u pivnici „Zlatni medo“ u Savskoj cesti, a nekolicina najupornijih sudionika je još nastavila druženje u hladu uz kavu i druga rashlađena pića u restoranu „Cinkuš“ na Gornjem gradu.

             Drugi dan našeg susreta je započeo na Trgu Republike Hrvatske ispred HNK već u rano jutro uz likove iz Zagrebačkog vremeplova i nekih „novih oldtimera“. Ubrzo nakon starta ispred HNK je u Reljkovićevoj ulici formirana kolona vozila koju je policija sprovela preko Podsuseda i Zaprešića do dvorca Lužnica. Tada su ispred dvorca parkirana vozila, a za vozače je serviran domjenak. Za neke je to bio samo odmor u sjeni višestoljetnih hrastova, a za znatiželjne  je uz vodstvo bilo omogućeno razgledavanje unutrašnjosti današnjeg samostana sestara milosrdnica "Marijin dvor" tj. nekadašnji dvorac velikaške obitelji Rauch. Nakon kraćeg odmora u parku i razgle-davanja interijera dvorca Lužnica, nastavili smo vožnju do graničnog prijelaza Harmica-Rigonce. Prijelaz preko granice je bio brz i više formalnog karaktera, a nakon granice ponovno smo formirali kolonu i uz pomoć redara krenuli prema gradu Brežice. Dolaskom u Brežice naše oldtimere smo parkirali u strogom centru na „Cesti prvih borcev“. Odmah po dolasku u restoran hotela „Splavar“ uočili smo tablu s pozdravom dobrodošlice, a uz šeficu hotela Anu Kranjc dočekao nas je tim ljubaznih konobarica.

            Dok je na terasi uz kavu i druga pića bio serviran „štrudel od jabuka“, član Oldtimerskog kluba Codelli iz Ljubljane i predsjednik slovensko-hrvatskog društva prijatelja gosp. Bojan Tičar, nam je uputio nekoliko prijateljskih, pozdravnih riječi. Iako je bilo malo vremena, stigli smo razgledati „Posavski muzej“, jednu od najznačajnijih ustanova ovog kraja. Osim zanimljivih sadržaja muzeja posebnu čar predstavlja sama zgrada dvorca Brežice. Dvorac je nekada pripadao čuvenoj velikaškoj obitelji Atems, koja je tada imala još i mnoge  druge posjede po čitavoj Štajerskoj.*

            Muzej je i izvana i iznutra impresivan, a kruna ovog monumentalnog zdanja je viteška dvorana s „fresko“ oslikanim zidovima i stropom. Na stropu su naslikani alegorijski prikazi četiriju godišnjih doba s nizom  detalja i likova iz klasične mitologije.

            Završetak našeg 34. rallya i podjela nagrada uslijedio je povratkom u R. Hrvatsku u restoranu Ladanjski raj u Mariji Gorici.

             Podijeljene su nagrade u tri klase:

  • a) Automobili:
  • 1) Mercedes Ponton - Jozo Dujmović,
  • 2) VW T2 - Filip Buden,
  • 3) Citroen 2CV - Ivan Klicper.

       b) Motorkotači i motorkotači s prikolicom:

  • 1) BMW R 25/3 - Željko Lončar,
  • 2) BMW R 50 - Aleks M. Kavanagh,
  • 3) Zündapp s prikol. - Zvonko Mužar.

       c) Terenska vozila i kamioni:

        Mercedes Benz 311 - Ivan Radojević.

        Uz ove standardne nagrade još su dodijeljene nagrade za:

       1) „Best of show“ po izboru povjerenstva: Mercedes Benz, Ponton, -Jozo Dujmović, a također i

       2) „Best of show“ po izboru publike: Honda 900 - Željko Lacković. 

        Uz ove službene nagrade dodijeljene su još i neke druge nagrade kao nagrada najstarijem sudioniku susreta gosp. ing. Radoslavu Karleuši, a također i najmlađa sudionica susreta, Elly Marjanović Kavanagh s njezinim bratom Lukom dobila je nagradu za sudjelovanje. 

            Organizacijski odbor 34. zagrebačkog oldtimer rallya zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli da je naš oldtimer rally Zagreb-Lužnica-Brežice-Marija Gorica-Zagreb ovako uspješno realiziran.

            Koristim priliku da u svoje osobno ime i u ime uprave Oldtimer kluba Zagreb zahvalim svim našim donatorima na pomoći u materijalnom smislu i organizaciji, što nam je omogućilo dodjelu nagrada, darova i okrjepu tijekom ova dva vruća dana.

Dr. sc. Vlado Brkanić, prof. vis. šk.

___________________________________

* Zanimljivost vezana za ime obitelji Atems:

U blizini dvorca Podčetrtek, jednog od mnogih dvoraca koji su nekada bili u posjedu obitelji Atems, postojao je prirodni termalni izvor koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća iskorišten za izgradnju termalnog kupališta. Zanimljivo je da se te terme koje u vodi sadrže tek potpuno zanemarivu količinu radioaktivnih elemenata, danas nazivaju Atomske toplice, no to ime su dobile po nekadašnjim vlasnicima, grofovima Atems.

 
              

Nazad