Dobrodošli na internet stranice
Oldtimer kluba Zagreb

Predstavljamo vozilo mjeseca

FIAT 1100 Nuova  Bauletto
Ivan Pekera
FIAT 1100 Nuova Bauletto (1953.)

Novosti

08.06.2024, 18:54

Veliko slavlje u Imotskom! Otkriven spomenik legendarnoj “Miniki”

Više tisuća ljudi, a i velik broj automobila od toga 700 oldtajmera iz cijele Europe, okupirale su danas Imotski. Od tih nekoliko tisuća automobila najviše je bilo onih marke Mercedes. S razlogom.
Imoćani su danas ispisali posebne stranice povijesti kako svome gradu, tako i svim onim Imoćanima koji su još tamo od sredine pedesetih, pa sve do današnjih dana kretali izvan rodne grude u tuđinu kako bi zaradili za kruh.
Otkriven je prvi spomenik mercedesu na svijetu i to od ljutog imotskog kamena u naravnoj veličini. Upravo ta simbolika da on izlazi iz velikih gromada kamena oduševila je sve, od gostiju iz Hrvatske, Europe, do onih domicilnih. Nije se pojavila najavljena Angela Merkel, ali time nije niti malo splasnula atmosfera prijateljstva Imoćana i Njemačke. Vijorile su se zastave, naša trobojnica, i ona Njemačka.
Samo otkrivanje spomenika bilo je spektakularno. Bezbroj kamera, fotoaparata, sva sila novinara. I onda je imotski gvardijan fra Zoran Kutleša i okolni puk izmolio molitvu za sve imotske gastarbajtere koji su zaslužni za ovaj dan.

Ivan Topić Nota idejni začetnik spomenika, dijete gastarbajtera, koji je i sam okusio njemački kruh, podigao je u naručje svojeg dvogodišnjeg unuka Juru Kordića i onda su zajedno potegnuli bijeli plašt. Ispod njega izniknu kameni ljepotan mercedes 115. minika simbol imotskih gastarbajtera.
Prolomio se pljesak za mlade likovne umjetnike s akademija iz Splita, Zagreba, Rijeke, Danske, Slovenije koji su klesali kamenog ljepotana. Prasnuo je šampanjac, a Mislav Rebić i Ivan Topić Nota nazdravili su s mladim umjetnicima. Imotski je dobio spomenik, svjetski spomenik kojeg nitko nema. Spomenik za sebe i svoje, za kultne automobile.
A impresivna je bila i uvertira otvaranja. Lijepa naša u izvođenju umjetnica Rahele Ujević i Ružice Bušić, zatim nastup prvaka Europe HPO Gradska glazba Imotski, pa članovi KUD Dikovača iz Zmijavaca, onda Mandolinski orkestar Imotski, Roko Mustapić sa recitacijom o gastarbajterima Luke Paljetka

Foto galeriju i video događanja možete pogledati na poveznici: https://www.facebook.com/share...

Nazad