Dobrodošli na internet stranice
Oldtimer kluba Zagreb

Predstavljamo vozilo mjeseca

FIAT 1100 Nuova  Bauletto
Ivan Pekera
FIAT 1100 Nuova Bauletto (1953.)

Novosti

25.03.2019, 12:41

Izlet OTK Zagreb autobusom u TMS Vrhnika.

           U subotu 23.03.2019. u jutro, članovi OTK Zagreb i neki naši gosti krenuli su autobusom na proljetni klupski izlet u Sloveniju u TMS u Bistri pored Vrhnike. Iako su neki od nas već ranije bili u TMS u Vrhniki za sve je to  ipak bio pravi pogodak. Posebno lijepi, topli sunčani dan pomogao je da je raspoloženje svih bilo odlično. TMS je smješten u starom dvorcu, koji je kasnije bio kartuzijanski samostan Bistra a okružen je skladnim i odlično uređenim parkom, uz rijeku.

            Izložbeni prostori muzeja su razdijeljeni u nekoliko odjela pa svatko može za sebe pronaći neki interesantan dio. Mi smo razgledali sve odjele: vodeni pogon i obrada drveta, drvodjelstvo, šumarstvo, lov, vatrogastvo i dr. no kao članovi Oldtimer kluba Zagreb za nas su ipak odjeli starodobnih vozila bili najzanimljiviji. U TMS je izložen veliki broj najrazličitijih starodobnih vozila od bicikla, motorkotača, osobnih, teretnih, vatrogasnih i poljoprivrednih vozila i strojeva no za sve posjetitelje je ipak najimpresivnija bila zbirka vozila koja su sačinjavala vozni park nekadašnjeg predsjednika SFR Jugoslavije Tita. Tu se nalaze vozila koja su se krajem rata zatekla na teritoriju, danas bivše Jugoslavije kao Horch i Mercedes 540 K. Također tu su izložena posebno teška, blindirana vozila s neprobojnim staklima i šasijom uz izuzetno snažne motore koja je predsjednik Tito dobio iz nekadašnjeg SSSR-a kao što je blindirani američki Packhard koji su Sovjeti zamijenili s automobilima ZIS (Zavod imeni Stalina) ali su izloženi i automobili ZIS i ZIL (Zavod imeni Likhacheva) koje je kasnije Tito također dobio od Sovjeta. U muzeju se  nalazi čuveni,  elegantni i super luksuzni Rolls Royce kao i nekoliko Cadillaca iz raznih godišta, svojevremeno nabavljena u SAD-u za potrebe predsjednika Tita. Sve u svemu vrlo zanimljiva i vrijedna zbirka koja je već sama po sebi vrijedna posjeti TMS u Bistri.

            Nakon što smo razgledali TMS, autobusom smo krenuli u Ljubljanu gdje nas je na neko vrijeme ostavio autobus. Zadržali smo se u centru i razgledali krasno uređene dijelove „Plečnikove“ Ljubljane  te u blizini „Tromostovja“ na suncu proveli lijepe trenutke na ručku i kavi sve do povratka za Zagreb u rano predvečerje.

            Sve u svemu, lijepo i korisno provedeni i iskorišteni topli ranoproljetni dan.

Nazad